Waarom kerst 2016

De songs en uitleg

Kerst in 12 hits!

Bestel hier de Waarom Kerst?-CD


1. Niet zomaar een kind – Mary did you know

Maria, weet je welk kind je in je armen houdt? Weet je wat er van hem worden zal? Dit kind dat jou achterna zal lopen als peuter, jij zult zijn volgeling worden. Dit kind wandelde tussen de engelen, dit kind zal je redder worden. Hij zal de chaos te lijf gaan en zieken genezen. Maria, als je zijn gezichtje kust, kus je het gezicht van God.

2. Jozef twijfelt – I would stay (Krezip)

Een lied van aarzeling. Zal ik wel, zal ik niet? Kan ik mezelf zijn? Durf ik het aan? Toch zal ik het moeten proberen, met alle tranen die erbij horen. Maar wat als ik alleen zal zijn? Het zou het lied van Jozef kunnen zijn, die ontdekt dat Maria zwanger is – maar niet van hem. Zal ik wel, zal ik niet bij haar blijven? In een droom roept een engel hem op om Maria tot vrouw te nemen. Dit kind, hij zal er vader voor zijn, al is hij de vader niet.

3. Sterk verlangen – Be born in me (Francesca Battistelli)

Een lied van Maria, die beeft en bang is. Wat overkomt me allemaal? Een engel? Zeg me dat het een droom is, ik vind het zo angstaanjagend. En toch: God komt onverwacht naar mij toe, hij wordt in mij geboren. ‘Be born in me’: kom dan in mijn hart. Zo wordt dit lied van Maria een lied van iedereen, die wil geloven dat God dichtbij is en dichtbij wil zijn: word in mij geboren.

4. De goddelijke nacht – O Holy Night

O heilige nacht, de nacht waarin Jezus werd geboren. Hij werd geboren in een wereld vol pijn. Zijn geboorte betekent hoop. Hij zal het opnemen voor de verdrukten. Zijn geboorte betekent hoop voor de wereld. Val dus op je knieën, hoor de stemmen van engelen.

5. Moederliefde – Nu dat jij er bent (Trijntje Oosterhuis)

Dit lied van Trijntje Oosterhuis voor haar kind – het is een lied dat iedere moeder kan zingen voor haar pasgeborene. Zo zou Maria het ook hebben kunnen zingen voor Jezus. Ze heeft het ook gedaan: onvoorwaardelijk was ze er voor hem, ze bleef, ook toen hij stierf aan een kruis. Ze kent de vreugde van een moeder, maar ook de pijn. Maar nu, nu het kind pasgeboren is, nu is het even zoals het moet zijn. Heel eventjes normaal.

6. Overlopend enthousiasme – Go tell it on the mountain / ain’t no mountain high enough

Een uitbundige bekende gospel. Met grote vreugde kondigen wij aan: de geboorte van onze redder. Vertel het overal, op de bergen, in de heuvels, en in het platteland van Nederland. Nadat de herders op bezoek waren geweest in de stal, gingen ze zingend terug naar hun schapen. Wellicht verstoorden zij de slaap van inwoners van Bethlehem. Dronken herders? Nee, vreugdevolle liederen, zoals deze.

7. Op de vlucht – Home (Phillip Phillips)

Waar is je thuis? De plek waar je veilig bent, waar je je jezelf kunt zijn. Geen vanzelfsprekendheid. Veel mensen zijn op de vlucht, hun huis en thuis is ver weg. Jezus was ook een vluchteling, als klein kind al moest hij vluchten met Jozef en Maria naar Egypte. Van daaruit kon hij, jaren later weer veilig terug keren naar Nazareth. Maar thuis? Zelf zegt hij: ik heb geen plaats waar ik mijn hoofd kan neerleggen. Altijd onderweg. Zijn ‘thuis’ is bij God. Hij belooft aan het eind van zijn leven, dat hij daar ook voor ons een plaats, een woning zal klaarmaken. ‘Ik zal die plek een thuis voor je maken’. Jezus, de vluchteling is degene die ons thuis wil zijn.

8. Ere zij God – Magnificent (U2)

Een beroemd nummer van U2, een liefdeslied. Ik ben geboren om bij jou te zijn, op deze aarde, nu en altijd, je hart wordt er bont en blauw van, deze liefde die je raakt, die je vreugde wil geven… magnificent, geweldig. Alleen liefde kan zo’n teken achter laten, alleen liefde kan je littekens genezen. Het lied kan ook gelezen worden als een lied over de liefde van Jezus. Jezus die liefhad en werd afgewezen en doorging met liefhebben om ons te genezen. Magnificent!

9. Waarom Kerst? – I heard the bells on Christmas Day (Echosmith)

Al zoveel eeuwen lang luiden de klokken op kerstochtend. Haalt het wat uit in deze wereld, die maar niet verandert? Komt er echt vrede op aarde? De haat drijft de spot met dit lied. En toch blijven we zingen, blijven de klokken luiden. Horen we het nog? God is niet dood. De boodschap van de vrede is sterker dan wat ook.

10. Hij laat je niet los – I won’t give up (Jason Mraz)

Dit lied gaat over een liefde die vólhoudt, ook al zijn er allerlei redenen om het op te geven. De zanger zingt een geliefde toe, die beschadigd is door het leven, die de neiging heeft om weg te lopen. ‘Maar ik geef niet op, ik loop niet weg’. Anderen misschien wel, maar ik niet. Zó had Jezus mensen lief, hij gaf niet op. Hij had er zijn leven voor over. Hij geeft niet op.

11. Houd moed – Fix you (Coldplay)

Je doet je best, maar het lukt allemaal niet, je krijgt wat je wilt, maar niet wat je nodig hebt, je kunt niet slapen, de tranen lopen over je wangen… je lijdt verlies. Je hebt lief, maar het leidt nergens toe. Kan het nog erger? Licht zal je leiden, ik zal proberen je te fixen. Het zou het lied van Jezus kunnen zijn, voor jou gezongen. ‘Kom bij mij, als je overbelast bent, vermoeid, als je alle religie zat bent, en ik zal je rust geven’ zei hij. ‘I will fix you’.

12. Onvoorwaardelijke liefde – Unconditionally (Katy Perry)

Liefde die dichtbij komt, is eng. Stel je voor, dan ziet die ander ook mijn binnenkant, mijn falen, mijn ‘vuile was’ (dirty laundry). Soms schrikken mensen dan terug. En tegelijk is er het verlangen naar onvoorwaardelijke liefde. ‘Bij mij mag je zijn wie je bent, ik heb je lief, je uiterlijk, je binnenkant, voor mij hoef je niet te presteren, je niet mooier voor te doen dan je bent.’ Zó heeft Jezus mensen lief. Hij kijkt ze aan en nodigt ze uit hun hart voor hem te openen. ‘Ik ga voor je door de storm, ik doe dat allemaal voor jou’.