Met Jozef die een selfie maakt… door Leenard Kanselaar

Wat gebeurt er wanneer we het eeuwenoude kerstverhaal in een modern jasje stoppen? De mensen van Modern Nativity doen een poging en zie hier het resultaat. Een stal met zonnepanelen. Koeien die biologisch zijn. Drie wijzen op een segway (het was helemaal hip geweest wanneer ze natuurlijk op een oxboard waren aan komen sjeezen). Herders die hun volgers via sociale media op de hoogte houden van de laatste updates en Jozef die een selfie maakt.

Hipster kerststal
Eindelijk dacht ik, Jozef die een selfie maakt. Eindelijk ligt de focus op hem. Want wees eens eerlijk, het draait toch vooral om zijn vrouw Maria. Die is beroemd en wordt aanbeden. En Jozef? Die figureert aan de zijlijn. Terwijl die beste man toch echt een herwaardering nodig heeft. Want ik zou niet graag in zijn schoenen staan. Stel je de volgende situatie eens voor…

Na eeuwenlang figureren aan de zijlijn, is het tijd om Jozef een upgrade te geven.

Je bent timmerman in een klein, lief en schattig dorpje. Zoiets als Nederhemert, maar dan net iets anders. Je bent verloofd en de voorbereidingen voor een onvergetelijke trouwdag zijn in volle gang. Totdat… …op een avond je lieve vriendinnetje naar je toe komt. Je dacht al dat ze iets was aangekomen, maar nu komt de aap uit de mouw.‘Jozef, ik …euh… ik moet je wat vertellen. Ik ben zwanger’. Geschokt ben je, uit het veld geslagen. Want je weet dat het kind niet van jou is. Jozef weet dat hij ‘bedonderd’ is. Een uit de hand gelopen Second Love’je. Maria probeert de situatie nog te redden. ‘Nee Jozef, het is écht niet wat je nu denkt! Want het kindje is van.. euh.. God’. Jaja, geen man die daar natuurlijk in trapt.

Gevoelens van bedrog, boosheid en verraad steken de kop op. Ruzies volgen. Deuren klappen dicht. Harde woorden klinken. Stiltes vallen. We kunnen ons er misschien wel een voorstelling van maken.

Noem het een God-moment, maar Jozef beseft dat ‘staying is better then goodbye’.

The rest is history. Het verhaal gaat verder. God grijpt in. Jozef ontmoet Hem. Een God-moment, openbaring, gevoel of een stem. Niemand zal het precies weten. Onverklaarbaar. Maar voor Jozef was dit moment voldoende om te beseffen dat ‘staying, is better then goodbye.’ Hij rent niet zoals andere mannen weg voor zijn verantwoordelijkheid en gaat met Maria het avontuur aan.

Jozef selfie
Nee, de selfie van Jozef is geen zielige aandachtvragerij. Jozef staat volledig in zijn recht om deze selfie te maken. Niemand anders legt de focus op hem. Maar zijn rol in het verhaal is cruciaal. Want waar had Maria terecht gekund als Jozef haar in de steek had gelaten? Wie zou Maria beschermen op de tocht naar Bethlehem? Wat zou er zijn gebeurd als Maria in haar eentje moest vluchten naar Egypte? Hoe had Maria aan geld kunnen komen zonder de timmerwinkel van haar man?

Jozef, de likes en hartjes voor je selfie met Jezus zijn voor jou.

Het wordt tijd om Jozef uit de schaduw te halen en in de spotlights te zetten. Want natuurlijk is hij een van de helden in dit prachtige verhaal. Helaas is zijn rol door de eeuwen heen ondergesneeuwd. Heeft hij te weinig credits gekregen. Bij deze Jozef, de duizenden likes en hartjes voor je selfie met Jezus en je trotse vrouw, zijn voor jou.

Wil je meer weten over de echte inhoud van het kerstfeest?
Onderweg naar kerst behandelt een aantal thema’s over de achtergronden en betekenis van kerst.
Heb je een vraag voor ons dan kan dat via het contactformulier.