Moederliefde… door Annemieke Bosman

Je bent volmaakt, zo naakt en klein
En de wereld lijkt voor eventjes perfect te zijn

Ik zie haar voor me. Maria, die eenvoudige vrouw. In een stal of een grot, wat het ook precies geweest is. Met haar babytje. Kwetsbaar, klein. In verwondering gebogen over dit wonder van leven. Ik ben zelf moeder. Drie keer maakte ik een geboorte mee. Drie keer werd ik verliefd. Verliefd op dat kleine hoopje mens in mijn armen. Moederliefde is niet uit te leggen. Het is niet in woorden te vatten wat er aan liefde en gevoel door je heen stroomt. Mijn kleintjes van toen zijn inmiddels pubers, maar de liefde is er nog steeds.

Maria, een vrouw zoals vele vrouwen. Verliefd op haar kindje. Zou ze al geweten hebben hoe bijzonder dit kind was? Geweten misschien wel. De geboorte werd tenslotte door een engel aangekondigd. Maar zou ze het ook beseft hebben? Beseft wat haar te wachten stond. Zou ze het geloofd hebben? Zelf denk ik dat ze op dat moment vooral verwonderd was, over het nieuwe leven. En dat ze bezorgd was, zoals elke moeder bezorgd is. Hoe moet het verder? Is er wel toekomst voor mijn kindje op deze wereld?

Het kerstverhaal is bijzonder en tegelijkertijd zo gewoon. Gewone mensen. Gewone gevoelens. Een vrouw die een kindje krijgt en zich met liefde over hem ontfermt. Misschien is dat ook wel waarom kerst me zo raakt. God die dichtbij de mensen wil zijn. “Een kind is ons geboren. Een zoon is ons gegeven.” (Jesaja 9:5) In verwondering kijken we er naar. God die door het gewone zo dichtbij de mensen wil komen. Een eenvoudige vrouw die zich ontfermt over haar zoon. Zo menselijk. Zo dichtbij. Een liefdevol beeld. Geen verheven toestanden. Geen koning in een paleis. Maar een moeder en haar kindje.

Voor zoveel wezenlijke dingen
Leek ik blind tot dit moment
En die zijn ineens zo zichtbaar
Nu dat jij er bent

Voor zoveel dingen zijn we blind. Maar misschien dat juist dat beeld van een moeder met haar kindje, vol liefde, ontroering en verwondering, ons wel dichtbij het geheim brengt. Het geheim van God die dichtbij de mensen kwam. Niet in woorden in te vatten. Vol liefde en verwondering. Het geheim van God met ons.

Wil je meer weten over de echte inhoud van het kerstfeest?
Onderweg naar kerst behandelt een aantal thema’s over de achtergronden en betekenis van kerst.
Heb je een vraag voor ons dan kan dat via het contactformulier.